LovingLiving.se

 

Cancer


Byron Katie
I min värld har cancer rätt att leva eller dö. ~ Byron Katie
Video: Tankeundersökning - "Jag vill att cancern ska sluta växa"

Deltagare: Jag vill att cancern ska sluta växa och skada mig och min familj, och veta att den är ...

Byron Katie: Så du vill att cancern ska sluta växa? Är det sant, är du säker, har du stannat upp för att tänka igenom det?

BK: Titta igen, du kan få samma svar och jag bjuder in dig - "du vill att cancern ska sluta växa" - är det sant, är du säker? Sitt med det.

D: Ja

BK: Så - "du vill att cancern ska sluta växa" - vi ser på stressande reaktioner här, hur reagerar du när tror på tanken "Jag vill att cancern ska sluta växa" och läkaren säger "Den växer"?

D: Det slutar med att jag får panik- och stressreaktioner som är väldigt jobbiga.

BK: Ja. Ja. Så ge mig en anledning utan stress att behålla tanken "Jag vill att cancern ska sluta växa."

D: Jag är ledsen, jag kan inte komma på någon.

BK: Det finns ingen.

D: Åh, bra. Okej. Jag höll på att bli väldigt stressad!

BK: Vet du, det kan finnas en som jag inte har hittat än. Jag gör det här resan tillsammans med dig.

D: Åh, okej, tack ska du ha.

BK: Så, "Jag vill att cancern ska sluta växa" - vem skulle du vara utan den tanken?

BK: När du lever ditt liv, bara ...

D: Jag skulle vara vanlig, i mitt eget liv, som det är.

BK: Och käraste, det finns två sätt att leva ditt liv precis som du lever det - ett är med stress och ett utan. Ett gör ont, ett gör det inte - i vilket fall lever du det.

D: Ja, jag lever det, det stämmer.

BK: Så jag vill, "Jag vill att cancern ska sluta växa" - vänd på tanken, vad är motsaten?

D: "Jag vill inte att min cancer ska sluta växa"

BK: Så ge mig ett exempel på varför det skulle vara sant.

BK: Ge mig ett exempel på varför det är något bra.

D: Jag vill inte att min cancer ska sluta växa, för den öppnar dörrar som jag aldrig kunnat öppna på egen hand eller inte lätt hade öppnat.

BK: Det är ett, ge mig ett till.

D: Jag vill inte att cancern ska sluta växa, för den öppnar mitt hjärta.

BK: Det är två, ge mig ett till. Om du kan hitta två, kan du hitta tre.

D: Jag vill inte att min cancer ska sluta växa, för jag är så mycket mer levande än jag var för ett år sedan.

[applåder från publiken]

BK: Om du kan hitta tre, kan du hitta fyra.

BK: Låt dig inte komma undan med något, raring.

BK: Vet du, att "älska det som är" är bara, jag menar, det är inte "tycka det som är är rätt okej" eller "uppskatta det så där", det är inte "acceptera det som är", det är BRA, det är riktigt spännande och jag bjuder in dig att fortsätta, bara ett till.

D: Jag har två till.

BK: Du vet att jag är där inne med dig, det börjar bli spännande.

D: Jag vill att min cancer ska fortsätta växa för jag blir allt mer av den jag är och i det kan jag vara mer för andra, på det sättet kan jag tjäna andra.

BK: Det är överenskommelsen. Såg du det som ett eller två?

D: Det är en blandning.

BK: Okej, ett till.

D: Okej - åh - [tittar på sin partner] - jag snor denna från någon som jag hörde säga detta för länge sedan - jag vill inte att cancern ska sluta växa för jag vill bli världens bästa älskare åt min framtida fru.

[skratt]

BK: Ja - så var det "Jag, Jag vill inte att min..."? Mycket bra, då så.

D: Tack.

BK: Det är spännande - det är verkligen spännande. Och det finns mer - mediterar du någon gång, bara sitter? Okej, raring, gå på upptäcktsfärd, det finns mer.... för några av er som jag har mött på bokturnén, öppnar detta dörren till [tankar som] "Jag skapade min egen cancer", "Vad har jag gjort för att skapa denna cancer?" "Om jag visste vad jag gjorde för att skapa min cancer skulle jag kunna kunna ta bort den, och om jag kan göra det betyder det att jag aldrig igen behöver lida. Jag måste få veta hemligheten eller lida och dö i onödan", (...).

Verkligt skapande ser ut så här: det finns ingen cancer tills läkaren säger till någon att de har cancer, och inte förrän de tror på det kan de ha det. Om de aldrig hört talas om cancer förut, måste de först lära sig att det existerar, och sedan kan de tro att de har det, och det måste också läras ut. Om de inte tror på vad läkaren säger, måste familjen lära dem det. Vi lär dem att ha det och sedan lär vi dem att försöka bli av med det, och om de inte kan det, så dör de. Men vi måste lära dem att de lever först. Om vi inte fått lära oss, hur kan vi tro? Och vi själva skapar "det" (cancer, allting) i den stund vi tror. Alla bevis visar att det är sant, och det är så övertygelsen hålls på plats. Sinnet går från ingenting till tokigt av rädsla (verkligen tokigt, ibland). Detta är sättet människor skapar, förstärker och upprätthåller sina övertygelser: "Jag kommer dö, de kan inte rädda mig, mina barn klarar sig inte utan mig, Gud straffar mig, jag vet inte hur jag ska manifestera bort min cancer" och så vidare.

När telefonen ringer och det är någon du älskar att prata med, så skrattar du, pratar, njuter av livet i det ögonblicket: var är cancern i den stunden? Har du cancer eller är du absolut fri från cancer i den stunden? Naturligtvis är vi absolut fria från cancer tills dess sinnet tar cancerberättelsen som inte undersökts tillbaka in i verkligheten. Jag använder ordet "absolut" medvetet. Sinnet skapar vem och vad vi är när vi tror på våra tankar och upplever begreppen, känslorna och bilderna i våra huvuden i studen. Detta är inte rätt eller fel, det är bara så i stunden vi tror på vad vi tycks uppleva som vår identitet.

I min värld har cancer rätt att leva eller dö. Allting har rätt till liv och död, för jag vet vad allting är, och vad dess sanna natur är. Om "jag" har cancer så är det min identitet (det är den som sinnet identifierar mig som) och som den identiteten, kan jag välja att få cellgiftsbehandling, få komplementärmedicinska behandlingar, medicinska behandlingar, ändra min diet, tänka positivt, även om vi fortsätter att tro på de "negativa" tankarna som inte undersökts, motsatserna till vad vi vill tro på, fast vi inte vill tro på dem.

Vi tror på dem tills vi inte gör det längre, och undersökningen av tankarna bryter de "negativa" tankarnas förtrollning och därför vad vi negativt känner och tror. De negativa tankarna, såvida vi inte undersöker dem, överskuggar de positiva tankarna vi vill tro på, och de negativa tankarna segrar, och de positiva tankarna är bara så kraftfulla och låter sanna nog för att få oss att tillfälligt må bättre. De fungerar inte när vi verkligen tror på de stressande, dem som vi inte vill tror på: "Jag har cancer, jag kommer att dö, de kan inte hjälpa mig, mitt tillstånd är hopplöst, det är inte rättvist, jag har skapat det här", etc. Med eller utan cancer är mitt liv vad det är, och jag är tacksam för det. Med eller utan cancer, sitter jag fortfarande i den här stolen och skriver till dig, och det finns två sätt att sitta här. En är i glädje, den andra i stress.

~ Byron Katie"Until you love cancer, you can't love me"Sanningen är den att innan vi älskar cancer kan vi inte älska Gud. Det spelar ingen roll vilken symbol vi använder- fattigdom, ensamhet, förlust - det vi plågas av är våra egna värderingar som vi förknippar med dem. Jag satt en gång hos en vän som hade en jättelik cancersvulst och läkarna gav henne bara några veckor att leva. Då jag skulle gå därifrån sa hon: "Jag älskar dig." Jag svarade: "Nej, det gör du inte. Du kan inte älska mig förrän du älskar din tumör. Varje uppfattning du har om den där tumören kommer du i slutänden att ha även om mig. Så snart jag inte ger dig det du vill ha kommer du att uppfatta mig så." Det här kan låta hårt, men min vän hade bett mig att alltid säga henne sanningen. Tårarna i hennes ögon var tårar av tacksamhet, sa hon.

~ Byron KatieHur vet du att du behöver cancer? Du har det. Men att acceptera cancer är inte detsamma som att luta sig tillbaka och göra ingenting - det vore att förneka den. Gå till de bästa läkare du kan få och se till att få den bästa behandling som finns tillgänglig. Tror du att din kropp kommer att läka mest effektivt när du är spänd och rädd och bekämpar cancern som en fiende? Eller när du älskar det som är och ser alla sätt på vilka ditt liv faktiskt har blivit bättre på grund av att du har cancer, och utifrån stillheten i ditt inre centrum gör allt du kan för att bli bra? Det finns inget mer livgivande än inre frid.

~ Byron KatieJag har suttit hos många personer på dödsbädden, och när vi har gjort The Work säger de alltid att det har hjälpt dem. Jag minns en mycket rädd kvinna som höll på att dö i cancer. Hon hade bett att jag skulle komma och vara hos henne, så jag kom. Jag satte mig ner bredvid sängen och sa: "Jag förstår inte problemet." Hon sa: "Gör du inte? Då ska jag visa dig!" Hon drog undan lakanet. Hennes ena ben var så svullet att det var minst dubbelt så stort som det andra. Jag tittade och tittade, men jag kunde ändå inte se något problem. Hon sa: "Du måste vara blind! Titta på det här benet. Titta nu på det andra." Jag svarade: "Jaha, nu förstår jag problemet. Du tycker att det svullna problemet borde se likadant ut som det andra. vem skulle du vara utan den tanken?" Hon förstod vad jag menade. Hon började skratta och all hennes rädsla försvann med skrattet. Hon sa att hon aldrig hade varit så lycklig i hela sitt liv.

~ Byron KatieRädslan för döden är i själva verket bara en rökridå som döljer vår rädsla för kärleken. Vi tror att vi är rädda för att vår fysiska kropp ska upphöra att existera, men egentligen är det identitetens död vi fruktar. Undersöker vi saken börjar det gå upp för oss att både döden och identiteten bara är något vi föreställer oss. Med den insikten får vi en sann självbild, och då släpper rädslan sitt grepp om oss.

~ Byron KatieDin medicin är det som framträder nu, vad det än är.

~ Byron KatieJag föreslår att du inte gör The Work i syfte att läka din kropp. Sträva efter att finna kärleken till sanningen. Läk tankarna - möt dina föreställningar med förståelse. Jag brukar säga att när din kropp har blivit fullständigt frisk kommer du förmodligen att bli påkörd av en lastbil. Kan vi vara lyckliga där vi är nu, inte i morgon, inte om tio minuter - kan vi vara lyckliga just nu? När jag säger lycklig menar jag i ett naturligt tillstånd av frid och klarhet - och det är vad The Work ger oss.

~ Byron Katie“Oh, guess what? I have cancer!” Katie på telefon med sin dotter

“If I don't make it, my boys won't make it” En kvinna med återkommande cancer intervjuar Byron Katie och inser vad hon verkligen är rädd för.

Cancer ruined my life (Cancer förstörde mitt liv) En kvinna inser att hennes mentala ärr är det enda hemska med cancern hon tillfrisknat från.
Who would you be without your story? s 153-183

Brid och Joy är certifierade handledare i The Work som båda haft cancer och som återkommande erbjuder teleklassen The Gift of Cancer; Cancer, Fear, and Dying. Läs här om Brids erfarenhet av cancer och The Work.Från Store for The Work:

Living With Cancer (DVD) (Leva med cancer)

"Cancer är aggressiv, likgiltig, omedveten, girig, självupptagen, förvirrad och vilse." Detta är tankarna hos en man som redan förlorat ett öga till cancer och nyligen fått veta att hans cancer växer.

Katie förslår att han vänder denna beskrivning till sina egna tankar, hans eget sinne. "Se hur dina tankar attackerar cancern. Cancern har inte gjort något. Den lever bara sitt liv." När denna modiga man öppnar sitt sinne för att fundera på hur han går ut i krig mot en sjukdom, hjälper Katie honom att se att älska det som är är det enda sättet att vara frisk.

Är det möjligt att till och med älska det som är i form av din sjukdom? Kan sinnet helas medan kroppen till synes är oläkt? Kan någon ärligt säga "Jag vill inte att cancern sluta växa?" Följ med oss på denna intensiva och djupgående upptäcktsfärd när en man hittar detta ena fantastiska skälet efter det andra - sakta, medvetet, ärligt - till varför detta är sant för honom.

En DVD-skiva, engelskt tal.Cancer meets inquiry (CD) (Cancer möter tankeundersökningen)

The Work på cancer
"Om du kunde vara fri, och cancern var det enda sättet att bli det på", frågar Byron Katie, "skulle du välja det?"

Pam är arg på Gud för att hennes cancer inte helats, och på sig själv för hon tror att hon skapade sin egen sjukdom. Tårar, skratt och djupa insikter följer, när Pam, med hjälp av Katies mjuka men genomborrande guidning, djupdyker ner i grundorsakerna till hennes lidande och vad sann läkning innebär, med eller utan cancer. Upptäck själv det dolda syftet med cancer - frihet och slutet på lidande.

En CD-skiva, engelskt tal.

Andra resurser:

Crazy Sexy Cancer - en vanvördig och upplyftande dokumentär om en ung kvinna som som söker ett botemedel och finner sitt liv.

Cancer is not a Disease - It's a Survival Mechanism "Cancer är inte en sjukdom, det är en överlevnadsmekanism" - utdrag ur bok av Andreas MoritzText och översättningar: Adina MalveklintBerit 1934-1973


Dela denna sida på Facebook:


Tillbaka upp