LovingLiving.se

 

The Work med Adina


Adina Malveklint Adina Malveklint har verkat som meditations-
guide i The Work av Byron Katie sedan slutet av 2007. Mer om Adinas bakgrund här.


Efter att under flera år erbjudit The Work via telefon och Skype drev jag under ett par år Sinnesfred i Skåne, invid Osbysjön i nordöstra Skåne, där jag höll The Work-kurser, gemenskapsdagar och individuella retreathelger. Verksamheten upphörde 2015 och jag har för närvarande paus från The Work med andra. Om du vill bli uppdaterad, anmäl dig till inspirationsbrevet.

_____________________________________________

Så går ett vanligt Work-samtal till

Om du vill göra The Work tillsammans med mig kan min roll närmast liknas vid en meditationsguide. Jag ställer frågorna, är närvarande och hjälper dig vid behov att formulera tanken som smärtar eller stressar. Din roll är att hitta svaren på frågorna inom dig själv. "Låt sinnet ställa frågan, låt hjärtat ge svaret."

Räkna med att du behöver 45-60 minuter ostörd tid, oftast runt en timme. (Kom ihåg att stänga av andra telefoner och att informera din omgivning.) Innan du ringer rekommenderar jag att du sitter en stund i meditation eller avslappning – det underlättar för att komma i kontakt med tankar som är mer eller mindre omedvetna. När du ringer hjälplinjen är längden på samtalet beroende av hur många andra som ringer in.

Med till vårt samtal har du ett redan ifyllt Döm din nästa-formulär. Formuläret ger ett bra stöd när du ska få fatt på och formulera dina tankar för att sedan enkelt kunna undersöka dem.

Om The Work är nytt för dig kan det underlätta om du läser Älska livet som det är. Om du har problem i en (par)relation rekommenderar jag särskilt Behöver jag din kärlek?

Efter samtalet kan det vara en god idé att känna efter vad du behöver. Kanske har det kommit upp saker, känslor och insikter, som behöver få utrymme att integreras. Kanske vila, en promenad, meditation eller att skriva ner tankar som dyker upp. En bra meditation för att hjälpa saker att lägga sig och integreras är Oshos Kundalinimeditation.


Du kan ringa mig gratis med Skype. Skype är ett program som kan laddas ner gratis. Med Skype kan du ringa från en dator till en annan över hela världen, utan kostnad. Du kan också ringa från datorn till en vanlig telefon till låga priser. Du bör ha bredbandsuppkoppling för bästa röstkvalitet och du behöver en mikrofon. Headsets kan beställas via Skype. I många nyare datorer finns en mikrofon inbyggd, men samtalskvaliteten blir betydligt bättre med ett headset.

Bra att veta

När det gäller större frågor och livsmönster kan du förvänta dig att det inte räcker med att undersöka en enda tanke. Det är ofta två eller tre mer eller mindre omedvetna tankar som krockar, vilket bidrar till att vi känner oss förvirrade. Så efter att ha sett på den första tanken kan vi hoppas på att känna oss förvirrade på en högre nivå!

Men trasselsudden går att reda ut, en tanke i taget. Även om hela problematiken kanske inte går att lösa upp på en timme så är det ändå inte mycket mer tid som behövs - hur otroligt det än låter, särskilt om man har burit ett mönster i årtionden. Men det är alltså ingen allmän "kvick fix". Det krävs, som nämndes ovan, öppenhet för känslor att komma upp, att verkligen se sina mönster och att se bortom dem.

Och, du blir ingen ny Katie på en timme. Om du verkligen vill bli fri, gör The Work till frukost (och lunch och middag), som Katie säger.

Oavsett om du väljer att fortsätta göra The Work med mig, själv eller med någon annan kan jag rekommendera att vara öppen för att gå hela vägen om du börjar nysta i en situation. Annars är det lätt att tro att The Work inte fungerar eller att vi har "misslyckats", när det i själva verket bara handlar om att vi ännu inte nått in till kärnan.

Å andra sidan, det vi lämnar kvar väntar på oss till nästa gång vi triggas, så det finns heller ingen anledning att pressa. Det är en konst att lära sig vara öppen för det som kommer upp för att läka och samtidigt veta när det behövs tid för integration.

Det kan komma upp känslor av att detta var större än väntat. I början hade jag en återkommande bild av en hydra. Ett huvud åkte av och två nya kom fram. Väldigt stressande för någon som vill bli KLAR och gå vidare med livet! Se gärna på de tankar som då kommer och gör The Work på dem. Motstånd är en del av allt inre arbete, och kan man bara lokalisera tanken är The Work på så vis ett komplett kit, där man alltid och faktiskt enkelt kan komma vidare. Motstånd kan ta många former, men det tenderar att minska ju mer man faktiskt gör The Work och inser vart det leder och hur många gåvor det finns att hämta.


Workträff på Hölseböke naturhälsogård i Halland


Vi är ju funtade så att vi mår allt sämre tills vi är beredda att ta tag i en situation, när obehaget att inte möta oss själva blir större än obehaget att göra det. Vid det laget, efter kanske många års kamp som gått i till synes fel riktning, kan vi också bära med oss tankar som håller oss kvar i det gamla mönstret av undvikande. Till exempel var mitt mantra under lång tid ”det är ingen idé”. Så även när jag började hitta saker som hjälpte trodde jag fortfarande att det egentligen inte var någon idé, eftersom det hade varit min erfarenhet under så många år.

Beroende på olika saker kan du märka att den första tanken du undersökte fortfarande är laddad, om än mindre. Byron Katie säger att The Work behöver göras på djupet, långsamt och autentiskt för att fungera. Det innebär att allt som är omedvetet behöver komma upp och förstås och kännas och att det inte går att skynda igenom en undersökning för att man tror att man redan vet svaren. För mig känns det som att jag kommer djupare, ju mer kontakt med mina känslor jag har när jag besvarar de olika frågorna, ju mer jag kan leva mig in i svaren, och ju öppnare jag är för ett nytt tänkande under vändningarna.

Så om The Work inte ”tar” helt första gången på en fråga så är det värt att ge det en andra chans. Det kan också bero på att den underliggande tanken som egentligen styr hela situationen aldrig blev medvetandegjord, så när andra lagret av löken skalas bort kan den plötsligt komma i dagen.Varför går det inte lika lätt och snabbt för mig som det gör när Katie gör The Work i böckerna och på filmklippen på YouTube?

Denna frågan kan komma när någon gjort The Work några gånger. Det finns flera förklaringar till detta. En är förstås att Katie har nära trettio års erfarenhet, en annan att när hon gör The Work inför publik så "undervisar" hon samtidigt, dvs. hon ger ibland svaren eller möjliga svar. När du gör The Work på egen hand eller med mig är det upp till dig att hitta svaren, och som sagt, det är en meditation. Kanske är du van att se på dig själv, kanske ovan.

Katie säger om dessa offentliga visningar att det är upp till den som kommit upp på scen att gå djupare på egen hand. Det är mer av ett smakprov. Ibland är filmerna på YouTube sammanklippta från längre sessioner. Ett klipp på 10 minuter kanske i verkligheten höll på över en timme, och det ger intrycket av att mycket hände på kort tid. Om vi ges svaren så kan det betyda vissa insikter eller "öppningar", men om vi inte hittar dem i oss själva så slutar det i regel med att vi ändå tvivlar och känner att den andre försökt få oss att tänka på ett särskilt sätt. De egna insikterna är vad som är grunden i The Work. Det handlar inte om att lära sig tänka på ett visst sätt, utan att bli medveten om vad man tänker, och att genom det få handlingsutrymme att följa sin egen sanning.

Om du har bråttom, ta det sakta. ~ Byron Katie


Mer att läsa:
 • Varför The Work fungerar
 • Några tips på vägen • Work-workshop på Mundekulla kurs- och retreatgård i Småland

  Upplevelser av The Work

  "Fantastiskt vad man kan komma fram till genom att vända och vrida på saker... Och tiden gick väldigt snabbt. Svårt att sätta fingret på, men det gav en befriande känsla som liksom kom efteråt och som jag också upplevde igår, då jag träffade min släkting. Jag kände mig tryggare i mig själv på något sätt och det kändes som att även hon inte fokuserade på mina problem utan på sina egna, och vi pratade mest om dem. Det kändes som att det blev mer balans i vår relation och inget som störde. Wow! Det var bra att du tog det lugnt i guidningen. Jag kände ingen stress vilket jag kan vara ytterst känslig för! Det var jätteviktigt för mig."

  "hej wow tack för igår....
  jag kände mig såå avslappnad efteråt....självinsikt Rules!!!"

  "Jag hade vårt samtal färskt i tankarna om att jag får vara blyg och inte behöver styra upp samtalet. Den här personen var ännu knepigare än den första. Buttter o lite surmulen, sa inte så mycket först. Men när jag släppte kontrollen så blev det ett helt annat möte. Och jag blev inte lika forcerad och trött. Det var så häftigt att jag direkt fick en chans att öva mitt nya synsätt på och att det blev ett väldigt bra möte till sist."

  "[the after-effects] are great! i feel good and clearer."
  The Work-utställning i Naturum på Mundekulla kurs- och retreatgård


  Om Adina

  Adina Malveklint, LovingLiving Min resa med The Work började på Hawaii år 2000 när fråga 2 ställdes till mig: "Kan du verkligen veta att det är sant?" Frågan kom efter att jag berättat för en grupp att jag aldrig skulle komma över min barndom. Jag gick från uppgivenhet till skratt på ett ögonblick när jag insåg vad svaret var.

  Några år senare fångades jag på långt håll av ett bokomslag och köpte boken till min dåvarande pojkvän för jag tyckte att han borde läsa den...! (Vi säger till andra bara det vi själva behöver höra, säger Katie.) Det var Byron Katies bok Älska livet som det är som då precis kommit ut på svenska. Min present till pojkvännen låg orörd tills jag själv började läsa och insåg att jag stött på The Work förut, den gången utan att fått veta att det var en särskild process.

  Jag gick sedan en helgkurs när Katie kom till Köpenhamn, men den levde inte upp till mina vid det laget stora förväntningar och jag åkte till och med hem tidigare.

  I samband med en kurs på Baravara där vi gjorde The Work blev jag dock återigen påmind om kraften i frågorna och kom sedan 2005 att anmäla mig till niodagarskursen Skolan för The Work i Los Angeles, en upplevelse som i grunden förändrade min syn på livet, verkligheten och världen. Jag insåg att The Work handlade om mer än att bara slippa lidande.

  Därefter följde ett antal andra kurser där jag om och om kände att jag redan upptäckt något som verkligen fungerade, så varför inte återvända till det? Vid det laget hade Byron Katies certifieringsprogram startat upp, och där deltar jag sedan 2008. Det är och har varit en bra form för att komma igång och göra The Work regelbundet, och fördjupa min förståelse av The Work med rikliga tillfällen att öva med många andra och bli medveten om fler tankar.

  Inom ramen för programmet har jag gjort ytterligare en niodagarskurs 2008 i Miami och deltog som "staff"/assistent somrarna 2010 och 2011 i tyska Bad Neuenahr.

  The School for The Work, Bad Neuenahr, Tyskland, sommaren 2010 The School for The Work, Bad Neuenahr, Tyskland, sommaren 2010

  Jag har också hjälpt till med den svenska översättningen av den officiella hemsidan för The Work - thework.com/svenska och öppnade i januari 2012 Sinnesfred i Skåne, en dröm som gick i uppfyllelse om en plats att komma till för att göra The Work och njuta raw food.

  Trots enkelheten i The Work upptäcker jag hela tiden nya dimensioner, i processen och i mig själv. Att dela detta med andra bidrar till min egen fördjupning, och det ger mig glädje och egna insikter att vara där när andra hittar vägen till frihet i tankarnas labyrinter. Mer om vad The Work betytt och betyder för mig personligen kan du läsa om högst upp på sidan Vad betyder The Work för dig?

  Utöver den pågående utbildningen i The Work har jag gått ett antal utbildningar, kurser och retreater inom det som kan kallas holistisk hälsa, både för egen läkning och för att kunna bidra till andra. Flera av kurserna har varit meditationsbaserade och förenat terapeutiska tekniker från väst med meditationstekniker från öst.

  Livets goda! 2000 upptäckte jag samtidigt med The Work värdet av grupprocesser på Earthsong på Hawaii, och har sedan dess deltagit i flera sådana på Baravara i Dalarna (Training for Life), Osho Risk (Essence Training), Osho Miasto (Counsellor Training), Osho Multiversity (Therapist Training) och Omega Institute (The Healing Power of Unconditional Presence).


  Jag har även assisterat kursdeltagare på Baravaras Dörröppnare steg 1 och 2, deltagit i längre meditationsretreater på Gaia House, gjort pilgrimsvandringar i Sverige, gått Svenska Kyrkans grundkurs i Vadstena och gått retreatledarutbildning på Wettershus.

  Efter hand har jag fört vidare det jag lärt genom att erbjuda individuella helger och Work-kurser och retreater. Det har varit och är en spännande, utmanande upptäcktsresa i det inre och i möten med toppar, dalar, kris och utveckling, som jag inte skulle vilja byta mot något annat.

  Fler Work-vänner

  Här samlar jag namn på fler som erbjuder The Work på svenska:

  Bodil Frey, Göteborg - sessioner, kurser, Work-träffar
  Hari Eriksson, Molkom - sessioner, utbildningar
  Helena Montelius, USA - sessioner, kurser
  Helena Yli-Koski, Järna - kurser
  Maria Paz Acchiardo, Stockholm, - sessioner, även Skype, kurser, retreats
  Pål Dahle, Göteborg, Strömstad - sessioner, även telefon och Skype
  Sati Bacchus, Stockholm
  Thor Thomsson, Stockholm, - sessioner, även telefon och Skype
  Torun Tornesel, Stockholm, - sessioner
  Ulla Wallin utanför Helsingborg
  Yvonne Fuchs, Bromma - sessioner, kurser på flera håll i landet

  Möt andra Work-intresserade i Facebook-gruppen The Work av Byron Katie Sverige. Här kan du söka efter andra som vill träffas och göra The Work på olika orter i Sverige. Det finns också lokala grupper som "The Work av Byron Katie Stockholm", "The Work Göteborg" och "The Work av Byron Katie Skåne".

  För den som är bekväm med att uttrycka sig på engelska (eller andra språk, inklusive svenska, danska och norska) finns Gör The Work-hjälplinjen, bemannad dagligen.

  Och här är listan över certifierade handledare i The Work, diverse språk.  Dela denna sida på Facebook:


  Tillbaka upp

   

  >