LovingLiving.se

 

Panikångest och The Work

Jag har några gånger blivit tillfrågad om hur The Work kan hjälpa till med panikångest och paniksyndrom. Det här är mina förslag, utifrån egen erfarenhet och syn på panikångest och The Work.

Jag ser panikångest helt enkelt som ett resultat av lagrad rädsla, rädsla som inte blivit mött och omhändertagen under livets gång. Vid någon punkt utvecklas panikångest som en stark signal om att något är ur balans, och detta kan leda vidare till paniksyndrom. När panikångesten väl uppstått i kroppen blir fokus lätt flyttat till själva panikångesten, att hantera den och dess symptom, att i princip hantera rädslan för rädslan – rädslan för att dö, rädslan för att gå ut, för att tappa kontrollen, för att vara bland många människor etc.

Sättet att möta panikångest står på samma två ben som jag använder för allt: att tillåta känslorna och att bli medveten om och undersöka tankarna.

Ett sätt att möta sin panikångest kan se ut så här:

1. Möt och omvandla rädslan i kroppen.

Gör detta när du känner oro, stress eller begynnande rädsla. Vänta inte till du befinner dig i panik, utan gör det för att börja tömma ut lagret av rädsla.

Sitt i någon form av meditationsställning och känn in rädslan i kroppen – tryck över bröstet, svårt att andas etc.
Tillåt rädslan att finnas i och fylla hela kroppen.
Andas, andas, andas långsamma och djupa andetag.
Andas ”ner i magen”, så att magen går ut, inte ytligt så att bröstpartiet rör sig utåt.
Andas in genom näsan och släpp ut luften genom munnen.
Om tankar kommer, gå tillbaka in i medvetenhet om och känslan av rädslan i kroppen.
Sitt kvar och andas tills rädslan klingat av. Detta kan ta 30-40 minuter.

Rädsla som möts på detta sätt omvandlas till energi, och ju högre energi, desto mindre mottagliga är vi för symptomen på panikångest. Gå rädslan till mötes regelbundet, så att alltmer bunden energi får chans att omvandlas.

Om du inledningsvis är rädd för att gå in i rädslan kanske du kan be någon att sitta tyst bredvid dig och hålla din hand. Personen ska bara finnas där, inte hjälpa eller trösta. Kanske upptäcker du att när du går för att möta rädslan, snarare än vara rädd för och undvika den, så blir den heller inte så stark.



2. Undersök tankarna.

När du känner dig någorlunda i balans så är det läge för att titta på tankarna kring panikångest och paniksyndrom, och på tankar som överhuvud taget bidrar till stressreaktioner.

En väg är att skriva ner alla tankar kring panikångest. Medan du skriver, låt känslorna finnas där och andas igenom dem. Det kan också vara känslor som skam, sorg, frustration etc.

Exempel:

Jag har panikångest
Jag har panikångest och det betyder att…
Mitt liv är begränsat
Mitt liv är inte lika värt att leva
Jag är sjuk
Jag är psykiskt sjuk
Andra dömer mig för att jag har panikångest
Jag måste stanna inne
Jag kommer tappa kontrollen
Jag kommer dö
Jag kommer kasta mig på golvet
Jag kommer svimma
Jag får inte luft
Jag kan inte vara bland människor
Jag kommer aldrig bli bra
Jag har utvecklat panikångest därför att …
Jag vill aldrig mer uppleva panikångest
Jag kommer få panik om jag …
Jag måste undvika ….
Om jag …….. kommer panikångesten bli värre


Du kan också använda Döm din nästa-formuläret för att döma panikångesten.

Jag är …………. på min panikångest därför att ………………..

Jag vill att panikångesten …………………

Panikångesten borde/borde inte ………………………

För att jag ska bli lycklig måste panikångesten …………………..

Panikångesten är ……………………….

Jag vill aldrig mer uppleva att panikångest …………………………

När du har uttömt alla tankar kring panikångest, arbeta igenom de tankar som verkligen ser sanna ut med hjälp av de fyra frågorna och underfrågor. Du kan antingen skriva ner svaren på egen hand eller ha någon som ställer frågorna till dig.



Du kan också skriva en uttömmande lista på rädslotankar. Kanske är det tankar som eldar på panikångesten, eller tankar som leder till stress, som gör panikångesten mer lättväckt. Medan du skriver, låt rädslan finnas där. Om det blir för starkt, sluta skriv, och andas igenom rädslan tills den klingat av, och fortsätt sedan skriv.

Jag är rädd för…

Jag är rädd för att dö
Jag är rädd för spindlar
Jag är rädd för att vara själv
Jag är rädd för att bli lämnad
Jag är rädd för att bli utskrattad
Jag är rädd för att bli sjuk
Jag är rädd för att bli tokig
Jag är rädd för skräckfilmer
Jag är rädd för en terrorattack
Jag är rädd för att mina barn ska bli skadade
Jag är rädd för att säga vad jag tycker
Jag är rädd för att säga nej
Jag är rädd för att bli hemlös
Jag är rädd för att bli arbetslös
Jag är rädd för att bli kränkt
osv.


Samma sak här, ta de tankar som verkligen väcker känslor vidare till undersökningens fyra frågor. Du kan jobba med tanken som den står – ”Jag är rädd för att bli arbetslös” eller formulera om den till ett faktum: ”Jag kommer bli arbetslös”.

Utöver detta kan du skriva ner tankar som överhuvudtaget bidrar till stress. Som en daglig ”tömningsövning” kan du skriva en lista på vad som snurrar för tillfället, och eventuellt göra The Work på någon tanke som står ut särskilt. Ingen sammanhängande berättelse, utan skriv bara tankar som poppar upp i huvudet, en efter en. Skriv tills huvudet är tomt, och andas igenom känslorna allt eftersom du skriver.

Exempel:

Jag har för mycket att göra
Det kommer aldrig gå vägen
Hon borde inte säga så till mig
De brydde sig inte
Det kommer hända igen
Han är självupptagen
osv.




När vi väl fått ner tankarna på papper kan vi uppleva en känsla av hanterbarhet, kanske också en insikt i eller känsla av att det faktiskt bara är tankar. Rädslor och tankar som får snurra fritt i huvudet har en annan makt över oss, och tenderar att bli en uppåtgående spiral av rädsla. När vi stannar upp, saktar ner och tar hand om det och möter det som finns lagrat är det en del av oss som slappnar av.

Everything unloved comes back to be healed.

Som jag nämnde ovan gör högre energi i kroppen att vi inte blir lika mottagliga för symptomen. Själv har jag bra erfarenhet av Da Mo-metoden, en form av medicinsk qigong, som verkat stabiliserande i de lägen där jag upplevt att panikångesten varit på väg att få fäste. Metoden lärs ut som en helgkurs och man kan sedan praktisera på egen hand. Mer information på www.mediqiakademien.se.

Om du är intresserad av att jobba med din panikångest på sätten som beskrivs ovan, och vill ha stöd och/eller är ovan vid The Work, så kan du kontakta mig. Dels gör jag The Work på telefon och Skype. Ett annat alternativ kan vara en variant av individuell retreathelg med fokus på panikångest. Om du har svårt att ta dig hemifrån kan en lösning vara att vi ses hos dig under en helg. Maila mig om du vill prata vidare om möjligheterna.


Text: Adina Malveklint

Dela denna sida på Facebook:

Tillbaka upp