LovingLiving.se


This text in English >>

MIN RESA MED PSORIASIS

Här är min resa i bild och musik med de senaste uppdateringarna. Nedan finns detaljerna om resan.Jag vill dela min berättelse eftersom jag tror att det är fler än jag som fått informationen att psoriasis inte går att läka.

Jag utvecklade psoriasis 1980, som 12-åring. En utlösande faktor för psoriasis kan vara en traumatisk händelse och i mitt fall var det så, då min pappa det året dog i en olycka. Jag kan se att min kropp inte hade stor beredskap för något sådant, genom att maten jag vuxit upp med till stor del bestod av hel- och halvfabrikat och mycket socker, främst i form av glass.

Psoriasisen visade sig som mindre fläckar på armbågarna och som ett brett band i hårbotten på baksidan av huvudet. Under tonåren gick jag till läkare och fick olika preparat, bland annat krämer med kortison och olika tunna och starkt luktande lösningar för att spruta i hårbotten. När jag runt tio år senare lärde mig att kortison tunnar ut huden slutade jag med preparaten.

Sol och bad och sommartid hjälpte och jag hade ett år, 1993, då jag gick en trädgårdsutbildning och aldrig kände av psoriasisen den vintern. Annars blev det mer och mer jobbigt med klådan. Det var inte ovanligt med skorpor i hårbotten och att jag kliade tills det kom blod. Sommaren 2002 kände jag mig desperat och rakade av mig allt hår på huvudet för att sol och luft skulle komma åt ordentligt. Då upptäckte jag att användandet av schampo hade varit en del i det som hade torkat ut hårbotten och förvärrat klådan. Sedan dess använder jag ytterst sällan schampo och brukar också avsluta med att skölja hår och hårbotten i kallt vatten för att minska klådan. Jag har sedan dess heller inte haft kemikalier i håret som jag hade haft innan när jag låtit tona håret.

Genom min kärlek till The Work av Byron Katie hade jag gjort ett filmklipp med Katie-citat som ligger på YouTube. En dag kommenterade en kvinna att hon kunde rekommendera en retreat där man använde The Work i kombination med gröna smoothies. Jag visste inte vad gröna smoothies var, blev nyfiken, hittade klipp med Victoria Boutenko, upptäckaren av gröna smoothies, hittade allt mer information om raw food i allmänhet och blev klart lockad av alla ljusstrålande ansikten som mötte mig. Jag hittade också en 100-dagars raw food-utmaning med Bunny Berry som precis skulle sätta igång, så sagt och gjort, jag hoppade på. Detta var våren 2009.

Jag började ganska lugnt men kände för var dag hur det bara kändes mer och mer rätt, så efter 2 veckor gick jag upp till helt raw och tömde hela köket på icke-raw mat, slängde sådant som var gammalt och gav bort resten till vänner. Min vän i nöden under den här tiden var Erica Palmkrantz bok Raw Food på svenska. Jag hittade också bra recept hos Renée Voltaire och översatte ett och annat från de jag hittade med amerikanska recept och ingredienser. Jag köpte en hel del färdiga juicer och smoothies, och handlade ingredienser över nätet från raw food-affärer som börjat dyka upp i Sverige. Jag bestämde mig för att inte investera i diverse dyra köksmaskiner som i värsta fall sedan skulle bli stående, utan körde med en bra stavmixer som snabbt gick att rengöra. Överlag var det lättare än jag trott att äta raw, jag tappade övervikt och la betydligt mindre tid på mat än tidigare.

Dock fick jag känna av både avgiftningssymptom från mitt sockerätande och efterhand också allt större matthet. Jag frågade om hjälp i 100-dagarsgruppen och fick rådet att rensa ut tarmen för att kroppen skulle hinna med avgiftningen. Jag skaffade en Clysmatic för hemmabruk, och mådde sedan allt bättre. Jag har sedan dess lärt mig att om man sätter igång sådan här kost utan att samtidigt hjälpa till med utrensningen kan man i princip låta bli, för det gör mer skada än nytta med alla frigjorda gifter som börjar cirkulera runt utan någonstans att ta vägen.

Psoriasis hade jag inte en tanke på när jag startade, men efter en tid såg jag att en kvinna som också var med i 100-dagarsutmaningen skrev att hennes psoriasis försvunnit. Detta lät i mitt huvud otroligt eftersom jag hade lärt mig att psoriasis är obotligt. Efter att ha läst om många andra vittnesmål om vad raw food kan göra blev jag dock nyfiken och skrev till henne och fick ett långt och hjälpsamt svar. Hennes psoriasis hade försvunnit på ca 3-4 månader efter att hon börjat med raw food, berättade hon.

Mycket riktigt, min 100-dagars kur gjorde att psoriasisen på armbågarna försvann och aldrig återvänt de här tre åren, trots att jag efter 100-dagarsutmaningen under ett par år mest åt kokt mat. Här nedan är bilder från när jag började i april 2009 och sedan en gång i månaden tills psoriasisen var helt försvunnen från armbågarna cirka 4 månader senare. Jag åt under de närmaste åren vegetariskt och drack risdryck istället för mjölk, men åt en del andra mjölkprodukter, främst ost. Inget kött (särskilt rött kött är inflammationsdrivande), ingen alkohol. En hel del socker.Innan psoriasisen försvann sensommaren 2009 blommade den upp rejält och när jag duschat kunde märkena vara kraftigt röda och kännas irriterade. Detta är tydligen en vanlig reaktion, att det blir sämre innan det blir bättre. Det var en fantastisk känsla när psoriasisen sedan helt försvann och armbågarna var lena för första gången på årtionden. Jag kunde inte sluta känna på dem!

Efter 100-dagarskuren blev det ett ganska tvärt kostombyte när jag åkte iväg på ett engelskt retreatcenter under två månader och allting skulle kokas av princip. Det var svårt att gå tillbaka, att som det kändes faktiskt börja med sämre mat igen, men så småningom vande jag mig och såg fram emot varma soppor med toast och sockrad sylt på kvällarna.

Våren 2010 gjorde jag en 16-dagarskurs i levande föda, och hade hoppats att denna dunderkur skulle ta hand om psoriasisen även i hårbotten. Tyvärr blev det inte så och jag insåg också att levande föda inte var min grej, varken arbetsmässigt eller smakmässigt. Någonstans gick nog också luften ur mig när 16 dagars ansträngning inte tycktes leda någon vart.

Så är vi då framme vid 2011. Tipset som för ett par år sedan ledde mig in på raw food blev nu verklighet här i Sverige, då Joy for Life-retreaten med gröna smoothies och The Work gavs för första gången i Europa. När Valya, Victoria Boutenkos dotter, under retreaten sa att psoriasis var en enkel sak att fixa under en veckas grön smoothie-fasta fick jag tårar i ögonen. Hoppet var inte över! Under veckan då vi i huvudsak drack gröna smoothies och åt lite färsk frukt samt rensade ut toxiner dagligen var jag ganska matt och kunde känna hur hårbotten började klia mer. Efter en vecka fanns psoriasisen fortfarande kvar och jag bestämde mig för att följa tipset om att göra ytterligare en vecka på hemmaplan.

Den andra veckan vaknade jag en natt med stor klåda i hårbotten och försökte att inte klia utan bara hålla handen över bakhuvudet och andas. Natten till dag 13 kände jag igenom hårbotten och den var helt slät, även om lite klåda kändes ”under huden” i utkanterna av var eksemet suttit. På morgonen kunde jag återigen känna psoriasisen med fingrarna, men nu hade jag inte längre något tvivel om att den kunde försvinna helt.

Men även denna gång blev inte som jag hoppats. Helt klart är de gröna smoothiesarna kraftfulla och rensar mycket. I efterhand kan jag undra om det kanske hade funkat om jag under denna andra vecka bara hade vilat, men omständigheterna var sådana att jag behövde jobba fysiskt och kände mig väldigt matt. Reningen blev för tuff helt enkelt.

Så då är vi framme vid 2012 och jag och min sambo har startat upp retreatgården Sinnesfred i Skåne, där vi erbjuder The Work och raw food. Efterhand märker vi att det för de flesta blir för intensivt att äta enbart gröna smoothies och raw food under kursdagarna, så vi blandar kosten med övervägande del raw food och ett kokt mål om dagen. Detta blir sedan receptet när sommaren kommer och jag efter en inledande helt raw äventyrsrening à la Kris Carr (Den galna sexiga dieten) sedan går över i hög raw - 75-80 % raw per dag.

Min upplevelse efter dessa olika turer är att den uthålliga reningen fungerar bäst. Skillnaden mellan 100-dagarsreningen 2009 och denna längre rening 2012 är att jag inte haft någon klåda denna gång och att psoriasisen inte flammat upp som då och som under intensivreningen med gröna smoothies under 2011. Mindre intensitet gör också att vissa saker blir mer utdragna. Till exempel spottade jag salt under reningen 2011 under en kväll, medan spottandet denna rening har pågått i ca 2 månader, denna gång när lagrade mjölkprodukter lämnar kroppen.

Reningen har stundom varit jobbig med intensiva humörsvängningar, yrsel, för att inte nämna spottandet :), men jag är så fascinerad av att kroppen gör sitt yttersta att läka bara den får utrymmet, att jag välkomnar symptomen - det är tecken på att något är rätt!


Text: Adina MalveklintINSPIRATION PÅ VÄGENRåkost.se
Svenska raw food-recept på nätet


Grönt för livet - Victoria Boutenkos enda bok på svenska, om gröna smoothies. Bokens svenska hemsida. Victoria med familj återvänder till Sverige, 2-8 juni 2013, för ännu en retreat på Mundekulla i Småland.Angela Stokes är känd inom raw food-världen för att ha gått ner 65 kg med raw food. Hon menar själv att den största förändringen var inte det fysiska utan den känslomässiga och andliga. I Raw Emotions delar hon med sig av rik erfarenhet kring mat och känslor tillsammans med en mängd konkreta tips. Kan beställas från Raw Food World.


12 Steps to Raw Foods: How to End Your Dependency on Cooked Food av Victoria Boutenko. Kan man vara beroende av kokt mat? Okej att vara beroende av socker och kaffe, men kokt mat? Ja, det verkar inte bättre. Kokt mat tar energi att bearbeta och dämpar därför känslor. Några av våra vanligaste matvaror innehåller dessutom beroendeframkallande ämnen, som t ex opiater i ost och vete. Raw food ger inte samma kick som kokt mat kan ge, vilket kan vara bra att vara medveten om när man börjar ändra på vad man äter.


I Reversing the irreversible: the remake har Valya Boutenko filmat 37 berättelser om hur raw food och gröna smooties lyckats vända på det som inte skulle kunna läka. Ett vittnesmål om psoriasis och därutöver människor som berättar om allergier, astma, cancer, diabetes, eksem, fibromyalgi, hjärtsjukdom, multipel skleros, övervikt, skador, benskörhet, reumatism, hjärnskador(!) med mera.
Dela denna sida på Facebook:

 

Perhaps chanel replica features quality along with longevity and not while hard because high-priced versions. Your miniscule simple fact used these kind of totes often could be sufficient the importance pertaining to chanel replica throughout girls that is certainly a good way to make clear precisely why girls get in love with acquiring affordable totes on-line. It's true in fact that will chanel replica accomplish appear in convenient in numerous distinct periods along with instances. For you to prime all this, essentially the most demanding element should be to location where to locate your searching internet site that will carries affordable totes using very good along with legitimate good quality resources.